Pesta porcină, mai periculoasă ca niciodată: la cât au ajuns pagubele în România
Pesta porcină nu mai este un subiect foarte fierbinte în buletinele de știri, dar chinul fermierilor din România continuă, iar pagubele sunt astronomice.
Pentru că nu s-a mai dezbătut la fel de mult subiectul pestei porcine africane, ai fi crezut că românii au scăpat de acest stres pe care îl vedeam pe toate canalele în perioada Paștelui. Din păcate, infecția evoluează la această oră în 77 de localități din România, din 18 județe. Există un total de 192 de focare de infecție. Dintre ele, cele mai costisitoare sunt în două exploatații comerciale și într-o exploatație de tip A, conform unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
La acestea, se adaugă cazurile înregistrate la mistreți, din alte șase județe. În ceea ce privește pagubele reale înregistrate până la această oră, 369.505 de porci au fost eliminați de pe teritoriul României din cauza PPA (Pesta Porcină Africană). La acest număr se adaugă 1552 de porci mistreți infestați.
Numărul focarelor a scăzut radical în ultimul an. La nivel naţional au fost stinse 1.240 de focare, cele mai multe în judeţele Tulcea (566), Brăila (136), Ialomiţa (132) şi Călăraşi (104). Până la data publicării acestui raport al ANSVSA, au fost despăgubiți 8774 de proprietari, iar valoare totală a plăților efectuate către ei este de 252,22 milioane de lei.
Primele cazuri de pestă porcină au fost semnalate în județul satul mare, pe 31 iulie 2017. Oficialii ANSVSA monitorizează în permanență evoluția bolii, dar situația este una foarte dificilă și, dintr-un punct de vedere, fără precedent pentru țara noastră. Examenele clinice și de laborator împreună cu o serie de alte măsuri și acțiuni facilitează însă în continuare scăderea numărului de cazuri. „Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii”, susţin reprezentanţii ANSVSA.
În final, este important de reținut că toate animalele suspecte de pesta porcină africană trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat. În plus, ANSVSA a insistat din nou pe faptul că această infecție nu afectează oamenii. Nu există nici măcar cel mai mic risc de îmbolnăvire a persoanelor.